Mezinárodní den čokolády

13.09.2022

Hořká, mléčná, bílá, oříšková, plněná nebo dokonce slaná.... Čokoláda milují malí i velcí. Čokoláda chutná a uklidňuje. Víte, odkud pochází a jak se vyrábí?

Čokoládová historie začíná v období před více než třemi tisíci lety. Už tehdy pěstovali indiáni kmene Olméků v deštných pralesích Mexika kakaovníky. Mayové jako první v historii uvařili hořkou tekutinu z kakaových bobů, Aztékové později využívali boby k přípravě nápoje, kterému říkali cacauatl nebo chocoatl/xocolath. Odtud je už kousek k názvu čokoláda (chocolate, Schokolade, cioccolata, chocolat, csokoládé).

Prvním Evropanem, který kakaové boby spatřil, byl Kryštof Kolumbus na ostrově Guanaja poblíž dnešního Hondurasu. Španělský dvůr ale zaujal až nápoj, který Hernán Cortéz připravil přidáním cukru a vanilky. Španělé dlouho střežili tajemství výroby čokolády, do dalších zemí se dostávalo postupně. Masovou obliku si čokoláda užívá posledních 80 let.

Čokoládu milují samozřejmě také děti. Její přípravu zachycuje krásná obrázková knížka. Kniha představuje nejen čokoládu, ale také čaj, med, rýži, sýr, arašídové máslo, cukrovou vatu a další.

Jídlo